ФОРМУВАННЯ ЕНЕРГОСИСТЕМИ УКРАЇНИ: ВІД ЛОКАЛЬНИХ МЕРЕЖ ДО ІНТЕГРАЦІЇ З ENTSO-E - Куриленко, Олександр (Сталий розвиток економіки, 2025)
Стаття присвячена актуальним питанням ролі енергосистеми в економічній та національній безпеці України в умовах війни та євроінтеграції. Мета — систематизувати етапи формування Об’єднаної енергосистеми України, оцінити її стійкість до воєнних загроз і розробити стратегії подальшої синхронізації з мережею ENTSO-E. Досліджено еволюцію від локальних мереж до єдиного комплексу, виявлено вразливості централізації та переваги гібридної моделі, що поєднує централізовані й розподілені елементи. Висновки наголошують на потребі децентралізації, впровадження smart grid, накопичувачів енергії та розвитку відновлювальних джерел для підвищення адаптивності. Практичне значення — у рекомендаціях для післявоєнної реконструкції енергосистеми України, що сприятиме її модернізації та інтеграції в європейський енергетичний простір, а також у врахуванні балансу між безпековими перевагами децентралізованої моделі та економічною ефективністю концентрованої генерації.