НОВІТНІ ТЕХНОЛОГІЇ УПРАВЛІННЯ ПРОФЕСІЙНОЮ КАР’ЄРОЮ В ПУБЛІЧНІЙ СЛУЖБІ - Сочинська-Сибірцева, Ірина; Тушевська, Тетяна; Доренська, Анна (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті досліджено сучасні тенденції впровадження інноваційних технологій управління кар’єрою в системі публічної служби, які формують нову парадигму розвитку людського капіталу в умовах цифрової трансформації та глобальної нестабільності. Акцент зроблено на визначенні ролі технологічних рішень у забезпеченні операційної ефективності, гнучкості та підвищенні рівня добробуту працівників як у стабільних умовах функціонування, так і під час кризових випробувань, зокрема воєнного стану. Автор обґрунтовує актуальність упровадження людиноцентричних цифрових інструментів управління кар’єрою, які сприяють підвищенню стійкості публічних інституцій, забезпеченню безперервності виконання службових функцій і збереженню професійного потенціалу державних службовців. Метою статті є розроблення концептуальної моделі технологічно орієнтованого управління кар’єрою в публічних інституціях, що поєднує інструменти підвищення ефективності діяльності з механізмами підтримки психологічної стійкості, професійного розвитку та мотивації працівників. Проведено аналіз наукових підходів вітчизняних і зарубіжних дослідників до проблем цифровізації кадрового менеджменту, зокрема досвіду країн Балтії, Польщі, Румунії, Канади та Сінгапуру у сфері розвитку цифрової публічної служби. Наукова новизна роботи полягає у формуванні контекстно-чутливої системи оцінювання технологічно орієнтованого управління кар’єрою, побудованої за допомогою радарної моделі, що дає змогу комплексно оцінювати рівень ефективності, інноваційності, безпеки, гнучкості та орієнтованості на людину. Практична значущість дослідження полягає у запропонуванні набору метрик і показників, які можуть бути використані для моніторингу результативності цифрових HR-рішень у державному секторі, зокрема в кризових умовах воєнного часу та під час післявоєнного відновлення. У висновках підкреслено, що цифрова трансформація та впровадження передових технологій управління людським капіталом є ключовими чинниками зміцнення інституційної стійкості, підвищення рівня довіри громадян і забезпечення сталого розвитку публічної служби України.