ВПЛИВ ДЕМОГРАФІЧНИХ ЗМІН НА СОЦІАЛЬНУ БЕЗПЕКУ УКРАЇНИ - Поплавська, Оксана (Сталий розвиток економіки, 2025)
В статті проведено дослідження впливів динаміки різних природних демографічних процесів на стан та рівень соціальної безпеки України. З’ясовано, що за ключовими цілями сталого розвитку, що описують якість життя населення, соціальна безпека поступово з 2014 року погіршується. У довоєнний період для країни характерним було збереження людського капіталу через освітню політику та реалізацію програм охорони здоров’я, соціального захисту, що у сукупності позитивно впливало на безпековоу ситуацію. Тісної кореляції між станом економіки та природним приростом населення в Україні з 1991 по 2020 роки не спостерігалося, проте доведено, що народжуваність залежить від матеріального благополуччя родин. Кореляція між смертністю та ВВП на душу населення є суттєвою лише з урахуванням точки біфуркації – початок АТО. Для ринку праці (у розгляді закритої системи), депопуляція має суттєві ризики.