ІНТЕГРАЦІЯ УПРАВЛІНСЬКОГО ОБЛІКУ ТА ВНУТРІШНЬОГО АУДИТУ ДЛЯ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВОМ - Чиж, Віра; Крот, Юлія; Пастернак, Ярослава (Сталий розвиток економіки, 2025)
Стаття присвячена теоретичним аспектам інтеграції управлінського обліку та внутрішнього аудиту для підвищення ефективності управління підприємством. Обґрунтовано, що інтегрована система управлінського обліку та внутрішнього аудиту забезпечує успішну діяльність сучасного підприємства. Розкрито теоретичні засади управлінського обліку та внутрішнього аудиту, досліджено можливості інтеграції управлінського обліку й внутрішнього аудиту, визначено їхні спільні риси, що забезпечують синергетичний ефект підвищення ефективності управління. Аргументована роль інтегрованої інформаційної системи у забезпеченні прозорості, достовірності та комплексності даних для прийняття управлінських рішень. Ідентифіковано переваги взаємодії управлінського обліку та внутрішнього аудиту для підвищення ефективності корпоративного управління й досягнення цілей підприємства. За результатами дослідження визначено проблемні питання інтеграції управлінського обліку та внутрішнього аудиту та запропоновано напрями їх вирішення із застосуванням комплексного підходу.