ЗНИЖЕННЯ СОБІВАРТОСТІ ПРОДУКЦІЇ – ФАКТОР ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВА - Жадан, М.І.; Бажанов, А.О. (Сталий розвиток економіки, 2018)
Мета. Аналіз впливу елементів собівартості продукції на ціну реалізації та фінансовий результат, який лежить в основі економічної безпеки підприємства. Методика дослідження. В процесі дослідження використано загальнонаукові та спеціальні методи, зокрема:метод теоретичного узагальнення та порівняння став підґрунтям вивчення впливу елементів собівартості продукції на ціну реалізації та фінансовий результат, який лежить в основі економічної безпеки підприємства;логічний метод та методи індукції і дедукції, групування та узагальнення виступили основою при розгляді понять «витрати», «управління витратами» та ін; метод факторного детермінованого аналізу використано при оцінці факторів впливу на рівень економічної безпеки підприємства; метод економіко- математичного моделювання застосовано при побудові факторної моделі впливу чинників на формування собівартості продукції;монографічним методом викладено результати дослідження. Результати. Окреслено сутність витрат виробництва. Наголошено на потребі факторного аналізу собівартості продукції як одного з інструментів механізму управління витратами діяльності суб’єктів господарювання. Проаналізовано вплив елементів собівартості продукції на ціну реалізації та фінансовий результат, який лежить в основі економічної безпеки підприємства. Розглянуто структуру витрат в собівартості продукції. Досліджено динаміку показників чистого доходу собівартості та прибутку підприємства. Встановлено рівень економічної безпеки підприємства за частковими показниками. Визначено показники прибутку, собівартості та рентабельності підприємства за умови зниження собівартості продукції. Наукова новизна. Обґрунтовано доцільність у створенні єдиної, раціональної, чітко та безперебійно функціонуючої системи управління витратами, яка гарантуватиме належний рівень економічної безпеки підприємства. Практична значущість. Отримані результати дослідження сприятимуть зниженню собівартості продукції і можуть бути використані при оцінці рівня економічної безпеки підприємства.