РИЗИК-МЕНЕДЖМЕНТ У СИСТЕМІ ФУНКЦІОНАЛЬНОГО УПРАВЛІННЯ: РОЛЬ ЛІДЕРСТВА, КРИЗОВИХ КОМУНІКАЦІЙ ТА ПРИЙНЯТТЯ РІШЕНЬ В УМОВАХ ОРГАНІЗАЦІЙНИХ ЗМІН - Богашко, Олександр; Космідайло, Інна (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті досліджено роль ризик-менеджменту в системі функціонального управління підприємством в умовах організаційних змін. Обґрунтовано, що ефективність управління в сучасному турбулентному середовищі визначається здатністю підприємства інтегрувати механізми управління ризиками, кризові комунікації та лідерство в єдину управлінську систему. Проаналізовано наукові підходи до взаємозв’язку між ризик-менеджментом, управлінням змінами та комунікаціями, виявлено прогалини у практичній реалізації цих взаємодоповнюючих складових. Запропоновано концептуальну модель інтеграції ризик-менеджменту у функціональне управління, що базується на комунікаційно-лідерських принципах адаптивного менеджменту. Доведено, що лідерство, засноване на прозорості, довірі й швидкому прийнятті рішень, є визначальним чинником стійкості організації до криз. Розроблено рекомендації щодо формування системи кризових комунікацій, впровадження цифрових інструментів управління ризиками та створення матричного ризик-координаційного центру. Зазначено, що запропонований підхід сприяє підвищенню адаптивності, конкурентоспроможності та стратегічної готовності підприємств до викликів сучасного бізнес-середовища.