ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНИЙ МЕХАНІЗМ ПІСЛЯКРИЗОВОГО ВІДНОВЛЕННЯ РЕГІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ: ҐЕНЕЗА ПІДХОДІВ ДО СУТНОСТІ ТА ФОРМУЛЮВАННЯ АВТОРСЬКОЇ КОНЦЕПЦІЇ - Богдан, Наталія; Оболенцева, Лариса; Осовець, Олександр (Сталий розвиток економіки, 2025)
В статті досліджується ґенеза підходів до сутності та формулювання організаційно-економічного механізму (ОЕМ). Метою статті є дослідження етимології поняття «організаційно-економічний механізм», а також формулювання авторського бачення сутності та особливостей ОЕМ післякризового відновлення регіональної економіки Методологія дослідження грунтується на поєднанні системного, історико-логічного та порівняльного підходів. В статті доведено, що ОЕМ доцільно розглядати як комплексний інструмент стратегічного управління та регуляторного впливу, що формує інституційне середовище та створює умови для стійкого розвитку економічних суб’єктів. Запропоновано авторське визначення поняття «організаційно-економічний механізм післякризового відновлення регіональної економіки», що являє собою цілісну систему взаємопов’язаних економічних, правових і організаційних елементів. Обґрунтовано, що ОЕМ післякризового відновлення регіональної економіки в умовах сучасної України має не лише відновлюваний, а й виразно трансформаційний та інноваційний характер.