РЕДУКЦІЯ ТЕХНОЛОГІЧНОЇ СКЛАДНОСТІ ПРЕФЕРЕНЦІЙНОЇ ТОРГІВЛІ УКРАЇНИ З ЄС - Дашков, Святослав (Сталий розвиток економіки, 2025)
В статті акцентовано увагу на диспропорційності умов та результатів преференційної торгівлі України з ЄС та обґрунтовано, що одним з критичних проявів асиметрії двосторонніх торговельних відносин є технологічні диспропорції в структурі експортно-імпортних операцій. Для аналізу технологічної асиметрії в торгівлі України з ЄС використано нормалізований індекс технологічної складності продукції та здійснено градацію продукції українського експорту та імпорту у торговельних відносинах з ЄС за категоріями складності. За результатами аналізу змін у товарній структурі двосторонніх експортно-імпортних операцій підтверджено тенденцію до редукції технологічної складності преференційної торгівлі, що може інтерпретуватися як тенденція до деіндустріалізації економіки України. Окреслено напрями мінімізації ризиків асиметричного розвитку у преференційній торгівлі України та ЄС.