МОДЕРНІЗАЦІЯ СОЦІАЛЬНИХ ПОСЛУГ НА ОСНОВІ СОЦІАЛЬНИХ ІННОВАЦІЙ, ЦИФРОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ ТА FINTECH - Каленюк, Ірина; Чалюк, Юлія (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті науково обґрунтовано складові концептуальної моделі розробки і запровадження напрямів оновлення соціальних послуг на основі використання сучасних цифрових технологій та Fintech. Розкрито передумови оновлення соціальних послуг, переваги та недоліки використання цифрових та фінансових технологій у сфері соціально-економічного розвитку. Здійснено типологізацію Fintech і визначено можливості кожного його виду. З метою підвищення ефективності соціального захисту подано класифікацію соціальних інновацій у межах цифрових технологій: реінновація наявних цифрових технологій за рахунок їх маркетингового просування у нові сегменти споживачів; удосконалення існуючих послуг за рахунок цифрових технологій та можливість економії ресурсів й охоплення більшої кількості споживачів; симбіоз та синергія поєднання традиційних послуг із цифровими технологіями; використання інноваційних брендів для надання соціальних послуг.