ESG-ДЕТЕРМІНАНТИ ЯК НОВИЙ КЛАС АНАЛІТИЧНИХ МОДИФІКАТОРІВ У ТРАНСФЕРТНОМУ ЦІНОУТВОРЕННІ - Савченко, Володимир (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті здійснено спробу концептуалізувати ESG‑детермінанти як окремий клас аналітичних модифікаторів, що впливають на трансфертне ціноутворення в межах контрольованих операцій між пов’язаними особами. З урахуванням переходу бізнесу до стратегій сталого розвитку проаналізовано трансформацію внутрішньогрупової вартості під впливом екологічних, соціальних та управлінських чинників, а також сформульовано базові точки їх впливу на трансфертну ціну. Систематизовано підходи до параметризації ESG‑впливів через модифікацію рентабельності, коригування рівня зіставності та аналітичне відображення нефінансових даних у вартісному вимірі. Обґрунтовано пропозиції щодо документальної верифікації ESG‑модифікаторів у трансфертній документації з урахуванням вимог фіскальної легітимності, ризик‑орієнтованого контролю та принципу обґрунтованої економічної причини. Запропоновано підходи до узгодження нефінансових стратегічних пріоритетів групи з податковими вимогами щодо дотримання принципу «витягнутої руки».