РОЗВИТОК ОБЛІКОВО-АНАЛІТИЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ УПРАВЛІННЯ В УМОВАХ ЦИФРОВОЇ ЕКОНОМІКИ: ОНТОЛОГІЧНИЙ ТА ГНОСЕОЛОГІЧНИЙ АСПЕКТИ - Мискін, Юрій; Краєвський, Володимир; Мискіна, Оксана (Сталий розвиток економіки, 2025)
Розглянуто розвиток обліково-аналітичного забезпечення управління в умовах цифрової економіки крізь призму онтологічного та гносеологічного підходів. Розкрито зміст онтологічної трансформації обліку, що полягає у переході від паперово-документальної форми до цифрово-онтологічної моделі даних, у межах якої інформація набуває властивостей динамічності, інтегрованості та самоверифікації. Проаналізовано гносеологічну еволюцію обліку – від описової до когнітивно-аналітичної моделі пізнання економічних явищ. Доведено, що в умовах цифрової економіки джерелом знань стають не документи, а дані, які проходять аналітичну обробку, алгоритмічну інтерпретацію та когнітивне осмислення. Обґрунтовано, що інтеграція онтологічних і гносеологічних підходів формує нову методологічну парадигму обліково-аналітичного забезпечення управління, у межах якої дані, знання й алгоритми утворюють єдиний інтелектуальний простір. Така система забезпечує безперервність, достовірність та прогностичність інформації, створюючи підґрунтя для інтелектуального управління підприємством у цифрову епоху.