ОРГАНІЗАЦІЯ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ БАНКІВСЬКИМИ РИЗИКАМИ - Христофорова, О.М.; Кучерявенко, Л.М. (Сталий розвиток економіки, 2018)
Мета. Розкриття діючої практики з організації системи управління банківськими ризиками, визначення сучасного стану рівня банківських ризиків, а також пошуку напрямків удосконалення цієї роботи на основі систематизації існуючих пропозицій щодо цього питання. Методика дослідження. У статті було використано загальнонаукові та методи економічних досліджень, зокрема: наукове абстрагування – для виділення проблеми підвищеної ризиковості при здійсненні своєї діяльності банківськими установами; статистико-економічний – для аналізу, порівняння й наочного відображення статистичних даних із метою дослідження стану функціонування вітчизняних банків та показників, що характеризують ступінь захищеності й можливості виникнення банківських ризиків; методи статистичного аналізу – для узагальнення впливів окремих структурних компонент банківського діяльності на ступінь ризиковості; абстрактно-логічний – для формування висновків та пропозицій. Результати. Визначено необхідність управління ризиками банку, які зростають з кожним роком у зв’язку зі складним загальноекономічним становищем країни та появою нових тенденцій у банківській діяльності. Визначено економічні показники, які характеризують ступінь ризиковості у банках. Запропоновано ряд методів для зниження або уникнення банківських ризиків, а саме: обґрунтовано необхідність створення комплексного підходу до проведення стрес-тестування; сформовано досить новий підхід до регулювання дій співробітників банку та для визначення стратегічних цілей банку щодо мінімізації ризиків; запропоновано дотримуватись та поступово вводити у систему нові принципи та положення Базеля III. Наукова новизна. Обґрунтовано, що, не дивлячись на ряд вже існуючих методів та принципів управління банківськими ризиками, система управління ними потребує більш системного та комплексного підходу. Тому було запропоновано збалансовану систему показників, використання якої внесе корективи в управління ризиками на рівні усього банку. Практична значущість. Результати дослідження можуть бути використані не лише банками, а й будь- якими фінансово-кредитними установами, які стикаються з проблемою управління ризиками. Використовуючи методи, наведені у статті, можна виявити проблеми та комплексно їх вирішити.