МУНІЦИПАЛЬНИЙ МЕНЕДЖМЕНТ РЕЛОКАЦІЇ ПІДПРИЄМСТВ В УМОВАХ ВІЙНИ: ДОСВІД ЗАКАРПАТТЯ - Проскура, Володимир; Маркова, Евеліна; Білак, Георгій (Сталий розвиток економіки, 2025)
Стаття присвячена комплексному дослідженню проблем релокації підприємств, зокрема чотирьом ключовим чинникам. Інфраструктурні проблеми включають недостатню пропускну здатність енергетичних і водопостачальних мереж, обмежену транспортну доступність та невідповідність виробничих площ сучасним технологічним вимогам. Бюрократичні бар’єри проявляються у затримках реєстрації підприємств, узгодження проектів реконструкції приміщень, підключення до комунікацій та виконання технічних умов. Особливу увагу приділено проблемам переміщення та адаптації персоналу. Окремо розглянуто необхідність підвищення кваліфікації та психологічної підтримки персоналу. Зазначено, що фінансові аспекти ускладнюють відновлення виробництва; досліджено ефективність муніципальних програм. Авторами підкреслено, що успішна релокація у воєнних умовах потребує комплексного підходу на муніципальному рівні та створення науково-практичної бази для розробки рекомендацій щодо підвищення ефективної інтеграції релокованих підприємств у кризових та воєнних умовах.