ЕВОЛЮЦІЯ ТА ТЕХНОЛОГІЇ УПРАВЛІННЯ ЛАНЦЮГОМ ПОСТАЧАННЯ - Решетняк, Богдан (Сталий розвиток економіки, 2025)
В статті досліджено еволюцію концепції управління ланцюгом постачання та визначено ключові етапи її розвитку - від процесного до резильєнтного управління. Розкрито зміст кожного етапу, який відображає зміни в економічному середовищі, технологічному прогресі та управлінських підходах. Визначено основні функції управління ланцюгом постачання: координація, інтеграція, оптимізація процесів, управління ризиками та забезпечення стійкості системи. Особливу увагу приділено впливу цифрових технологій - ERP, WMS, Big Data, штучного інтелекту, Інтернету речей (IoT), блокчейну та 3D-друку - на підвищення ефективності, прозорості та адаптивності ланцюгів постачання. Обґрунтовано, що використання інноваційних технологій сприяє оптимізації логістичних процесів, зниженню операційних витрат і мінімізації ризиків, забезпечуючи стійкість підприємств в умовах глобальної невизначеності.