ФІНАНСОВЕ ПЛАНУВАННЯ В ЛОГІСТИЧНОМУ ЛАНЦЮЗІ: СУЧАСНІ ПІДХОДИ ДО ОПТИМІЗАЦІЇ ВИТРАТ - Гелей, Людмила; Банера, Надія; Майор, Ольга (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті досліджено сучасні підходи до фінансового планування в логістичних ланцюгах, окреслено основні напрями оптимізації витрат та підвищення ефективності управління фінансовими потоками підприємств. Особливу увагу приділено інтеграції фінансових інструментів, таких як Supply Chain Finance, динамічне дисконтування та FinTech-рішення, із цифровими технологіями (AI, Big Data, blockchain), що дозволяє прогнозувати витрати, автоматизувати платежі, управляти ризиками. Підкреслено важливість комплексного підходу, що охоплює як внутрішні операційні процеси підприємства, так і взаємодію з зовнішніми партнерами ланцюга постачання. Окреслено перспективи застосування інноваційних методів управління фінансовими потоками для стратегічного розвитку підприємств, оптимізації витрат та забезпечення ефективності логістичних процесів у довгостроковій перспективі.