ЦИФРОВА ТРАНСФОРМАЦІЯ ЛОГІСТИЧНОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ В КОНТЕКСТІ ВПРОВАДЖЕННЯ SMART LOGISTICS - Нечипоренко, Тетяна; Нарбут, Анастасія (Сталий розвиток економіки, 2025)
Досліджено сучасні тенденції та перспективи цифрової трансформації логістичної інфраструктури в контексті впровадження систем Smart Logistics. Обґрунтовано, що інтеграція інтелектуальних алгоритмів управління ланцюгами постачання, IoT-технологій та аналітичних платформ забезпечує підвищення оперативності, прозорості та гнучкості логістичних процесів. Констатовано, що застосування Smart Logistics сприяє оптимізації маршрутів, прогнозуванню попиту, автоматизації складських операцій і скороченню витрат. Виокремлено основні виклики цифровізації: технічні, кадрові, організаційні та регуляторні, а також визначено напрями їх подолання. Встановлено, що ефективне впровадження Smart Logistics потребує розвитку компетенцій персоналу, створення безпечної цифрової інфраструктури та стандартизації обміну даними. Перспективи подальших досліджень полягають у формуванні стратегій інтеграції концепції data-driven logistics у практику управління ланцюгами постачання підприємств.