СЕНЬЙОРНІСТЬ, СТАЖ І ЗАРОБІТНА ПЛАТА В ІТ-ГАЛУЗІ: АНАЛІЗ 2024 РОКУ ІЗ ЗАСТОСУВАННЯМ ПІДХОДІВ МАШИННОГО НАВЧАННЯ - Панченко, Іван (Сталий розвиток економіки, 2025)
В статті подано результати кількісного моделювання чинників, що впливають на зарплату ІТ-фахівців у 2024 році, з практичною інтерпретацією для менеджменту. Після стандартизації даних побудовано модель LightGBM з перехресною валідацією; пояснювальна здатність склала R² = 0,65. Підсумковий розподіл ваг показує домінування професійної зрілості (рівнів) і трудового стажу; меншою мірою впливають роль, англійська, мова програмування та тип компанії, тоді як географія, розмір і освіта мають другорядний або мінімальний ефект. Результати використано для калібрування діапазонів оплати, правил підвищень, пріоритезації інвестицій у мовну компетентність і визначення політик формату роботи. Отримані висновки надають менеджерам доказову основу для прозорих, відтворюваних та бюджетно узгоджених рішень щодо компенсацій, розвитку та утримання персоналу.