РОЛЬ ВНУТРІШНЬОГО ФІНАНСОВОГО АУДИТУ В ПРОТИДІЇ КОРУПЦІЇ У ДЕРЖАВНОМУ СЕКТОРІ - Лісовий, Андрій; Рябчук, Оксана; Білобровенко, Тетяна (Сталий розвиток економіки, 2025)
Проблема дослідження полягає у зростанні корупційних ризиків у державному секторі України, що знижують ефективність управління бюджетними коштами та підривають довіру до влади. Метою статті є визначення ролі внутрішнього фінансового аудиту як інструменту запобігання зловживанням і підвищення прозорості фінансових операцій у державному секторі. Використано методи аналізу, синтезу, індукції, дедукції, системного підходу, порівняльного та структурно-функціонального аналізу. Результати дослідження доводять, що ефективно організований внутрішній фінансовий аудит сприяє зменшенню фінансових ризиків і формуванню антикорупційної культури. У висновках обґрунтовано необхідність удосконалення правової бази, посилення незалежності аудиторів та впровадження цифрових технологій у контрольні процеси.