РОЗВИТОК ІТ-БІЗНЕСУ В УКРАЇНІ У ФОКУСІ СТАНОВЛЕННЯ КОРПОРАТИВНОЇ КУЛЬТУРИ - Шимановська-Діанич, Людмила; Лахижа, Роман (Сталий розвиток економіки, 2025)
Стаття присвячена дослідженню процесу становлення та етапів розвитку ІТ-бізнесу в Україні у взаємозв’язку з формуванням його корпоративної культури. ІТ-сектор України пройшов шлях від невеликих сервісних компаній до потужного, глобально інтегрованого економічного сектора, що має стратегічне значення для держави. Встановлено, що ключовими факторами зростання ІТ-бізнесу були інтелектуальний потенціал, висока кваліфікація кадрів, застосування сучасних методів організації діяльності, сприятливе регуляторне середовище та формування ефективної корпоративної культури. Уточнено періодизацію розвитку ІТ-бізнесу та надано характеристику його етапів. Підкреслено, що в умовах воєнного часу особливого значення набуває сильна, проактивна корпоративна культура, здатна забезпечувати психологічну стійкість колективів та баланс між високою продуктивністю і ментальним здоров’ям співробітників.