ІЄРАРХІЧНА СИСТЕМА ЗБАЛАНСОВАНИХ ПОКАЗНИКІВ ЯК ІНСТРУМЕНТ СТРАТЕГІЧНОГО ПЛАНУВАННЯ - Довбня, Світлана; Пономаренко, Руслан (Сталий розвиток економіки, 2025)
Запропоновано удосконалений підхід до структури системи збалансованих показників, який передбачає її ієрархічну побудову. На першому рівні виділяється блок «Основні результати діяльності підприємства», який відповідає інтересам власників бізнесу та головних стейкхолдерів. Досягнення цих результатів забезпечується діяльністю всього підприємства. На наступних рівнях розташовані блоки, що відповідають окремим функціональним стратегіям підприємства. Обгрунтовано доцільність виділення таких блоків: «Маркетингова діяльність», «Виробнича діяльність», «Фінансова діяльність» «Управління персоналом». Розроблено формат стратегічної карти, що відповідає ієрархічній структурі системи. Запропоновано по кожному блоку набір можливих стратегічних цілей та показників, що відповідають специфіці промислового підприємства. Методичні доробки, викладені в статті, сприятимуть підвищенню обґрунтованості та якості стратегічного планування, забезпечать підвищення зрозумілості стратегічних цілей та відповідальності за їх виконання, дозволять розробити систему цілеорієнтованої мотивації та моніторингу досягнення стратегічних установок і, відповідно, сприятимуть підвищенню рівня виконання стратегічних планів.