СИНЕРГІЗМ УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ ТА МАРКЕТИНГУ В ПРОЦЕСІ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ СТАРТАПУ - Мороз, Володимир; Гобела, Володимир; Терешко, Олександра (Сталий розвиток економіки, 2025)
Ключова ідея дослідження полягає в обґрунтуванні інтеграційної рамки взаємодії маркетингу та управління якістю у стартапах і розробленні системи показників ефективності та індексу синергії (IS), який поєднує маркетингові та якісні KPI в єдиній інтеграційній системі оцінювання ефективності. У статті досліджено синергію маркетингу та управління якістю як чинник формування конкурентоспроможності стартапів в умовах високої ринкової турбулентності. Доведено, що розмежування цих функцій спричиняє фрагментацію бізнес-процесів, втрату швидкості реагування та зниження ефективності використання інвестицій. Огляд наукової літератури засвідчив недостатню увагу до інтеграційних підходів у маркетингу та управлінні якістю стартапів, а також відсутність кількісних інструментів для оцінки їх синергії. Метою дослідження є розроблення концептуально-методологічної моделі синергії маркетингу та управління якістю стартапів, що ґрунтується на інтегрованих KPI. Для її реалізації використано комбінований підхід, який поєднує аналітичний огляд, порівняльний аналіз традиційної та інтеграційної моделей, розроблення системи KPI та побудову теплової мапи для оцінки інтеграції бізнес-процесів. Результати дослідження свідчать, що інтеграційна модель має суттєві переваги за ключовими критеріями - швидкістю зворотного зв’язку, ефективністю використання ресурсів, гнучкістю, масштабованістю та стійкістю конкурентної переваги — порівняно з традиційним підходом. Запропонована система KPI та індекс синергії дають змогу кількісно вимірювати інтеграцію маркетингу та управління якістю, а теплова карта дозволяє оперативно ідентифікувати зони максимальної та мінімальної синергії, підвищуючи прикладну цінність моделі. Перспективи подальших досліджень передбачають емпіричну перевірку індексу синергії на реальних вибірках стартапів, інтеграцію додаткових параметрів - фінансової стійкості, інноваційної активності, управлінської спроможності - у систему KPI, а також розроблення програмного інструментарію для моніторингу показників інтеграції у реальному часі.