БІЗНЕС-ТА ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЯК ЧИННИК АКТИВІЗАЦІЇ ТРАНСКОРДОННОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА - Реслер, Марина; Гальо, Ярослав (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті досліджено роль бізнес- та індустріальних парків у розвитку транскордонного підприємництва в умовах євроінтеграції. Проаналізовано сучасні підходи до організації таких структур у країнах ЄС та визначено можливості адаптації ефективних моделей до українських реалій. Обґрунтовано необхідність формування інституційного середовища для підтримки транскордонних ініціатив, що базуються на державно-приватному партнерстві. Запропоновано авторську модель інтегрованого розвитку транскордонних бізнес-парків. Отримані результати можуть бути використані органами місцевого самоврядування та підприємницькими структурами для активізації економічного потенціалу прикордонних регіонів України. Практичне значення дослідження полягає у розробленні рекомендацій щодо впровадження інноваційних кластерних моделей розвитку транскордонних територій.