МОДЕЛЮВАННЯ РИНКОВОЇ РІВНОВАГИ, ЇЇ ВИКРИВЛЕННЯ ЧЕРЕЗ КОМПЛЕКС МАРКЕТИНГУ ТА ВПЛИВ НА ДОБРОБУТ СПОЖИВАЧІВ - Скляренко, Микола (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті піднімаються питання щодо взаємозв’язку між показниками, що характеризують рівновагу на товарних ринках із рівнем економічного добробуту населення. Пропонуються математичні моделі, які описують процес знаходження рівноваги на ринках з наборами з двох та більше товарів. Аналізується вплив інструментарію маркетингового комплексу на викривлення ринкової рівноваги та наслідки цього для кінцевих споживачів. Перша модель допомагає чисельно оцінити вплив нецінових факторів на зміщення рівноваги та рівня цін. Друга модель дозволяє обґрунтувати важливість вибору окремого споживача на стан загальної ринкової рівноваги. Отримані результати цілком відповідають мікроекономічній теорії та дещо поглиблюють певні її теоретичні побудови. Висновки з моделей можуть використовуватися для оцінки ефективності процесів виробництва та розподілу.