ІНТЕГРОВАНЕ УПРАВЛІННЯ МІЖНАРОДНИМИ РИЗИКАМИ В КОРПОРАЦІЯХ: СТАНДАРТИ, МОДЕЛІ ТА МЕХАНІЗМИ КОРПОРАТИВНОЇ СТІЙКОСТІ - Яременко, Оксана (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті обґрунтовано інтегрований підхід до управління міжнародними ризиками корпорацій, який поєднує принципи стандартів ISO 31000, COSO ERM та FERMA. Досліджено взаємозв’язок між ризик-менеджментом, корпоративним управлінням і корпоративною соціальною відповідальністю як ключовими детермінантами стійкості бізнесу в глобальному середовищі. Запропоновано семиетапну модель управління міжнародними ризиками, що охоплює стратегічне планування, прогнозування, моніторинг та адаптацію до зовнішніх змін. Визначено роль цифрової трансформації через застосування штучного інтелекту, великих даних і технологій блокчейн як інструментів прогнозного та аналітичного управління. Розроблено практичні рекомендації для транснаціональних і українських корпорацій щодо гармонізації внутрішніх політик ризиків з міжнародними стандартами, розвитку ризик-орієнтованої корпоративної культури та впровадження ESG-принципів у систему управління. Отримані результати формують концептуальну й методологічну основу для побудови стійких, прозорих і адаптивних систем управління ризиками, здатних підвищити конкурентоспроможність корпорацій і забезпечити їх довгострокову стабільність в умовах глобальної невизначеності.