СИСТЕМА УПРАВЛІНСЬКОГО ОБЛІКУ У ДЕРЖАВНИХ ЗАКЛАДАХ ВИЩОЇ ОСВІТИ: ПЕРЕДУМОВИ ТА ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ - Воскресенська, Тетяна; Ясінська, Алла (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті розкрито передумови та особливості формування системи управлінського обліку у державних закладах вищої освіти (ЗВО). Досліджено вплив законодавчо-регламентованої ініціативи визначення стратегії розвитку вищої освіти на формування системи управлінського обліку в державних ЗВО. Аргументовано необхідність формування і розвитку системи управлінського обліку в державних ЗВО з метою забезпечення належної якості вищої освіти, її узгодженості з запитами бізнесу у фаховій підготовці майбутнього персоналу. Встановлено, що державними ЗВО використовуються окремі методи управлінського обліку, зокрема SWOT-аналіз, павутина бенчмаркетингу. Розкрито основні завдання системи управлінського обліку, реалізація яких, дасть можливість сформувати ефективну інформаційну систему підтримки прийняття управлінських рішень у державних ЗВО.