МОТИВИ ТА БАР’ЄРИ СПОЖИВЧОЇ ПОВЕДІНКИ НА ШЛЯХУ ДО ПІДВИЩЕННЯ ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ В УМОВАХ ЕНЕРГЕТИЧНОГО ПЕРЕХОДУ - Михайлишин, Христина; Полянська, Алла (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті досліджено поведінку споживачів у контексті енергоефективності в умовах енергетичного переходу, зокрема ключові мотиви та бар’єри. Виявлено, що основними мотивами є можливість скорочення витрат на енергію, зменшення негативного впливу на навколишнє середовище та підвищення комфорту в оселях. Однак, проблема низького рівня обізнаності щодо енергетичного переходу є значною, і для її подолання необхідні регулярні інформаційні кампанії, щоб підвищити рівень залученості споживачів та надати їм необхідну інформацію для прийняття обґрунтованих рішень. Основними бар’єрами для споживачів є високі початкові витрати на енергоефективні технології та брак державної підтримки, фінансових механізмів, які зробили б ці технології більш доступними. Розуміння цих факторів є критичним для розробки ефективної політики стимулювання активної участі споживачів в енергетичному переході.