ІНВЕСТИЦІЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ ФЕРМЕРСЬКИХ ГОСПОДАРСТВ - Нечитайло, Вероніка (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті проаналізовано ключові чинники загального скорочення кількості фермерських господарств в умовах нестабільності, а також здійснено їхню класифікацію за гендерною ознакою статі керівника (голови господарства). Розглянуто структуру капітальних інвестицій у сільське господарство в розрізі малих та мікропідприємств. Визначено основні джерела капітальних вкладень фермерів, а також розглянуто обсяг реалізованої ними продукції (товарів, послуг) за 5-річний період з 2020 по 2024 рр. Обґрунтовано ключові чинники, що зумовлюють поширеність вирощування зернових та олійних культур національним агровиробниками. Здійснено аналіз динаміки показників необоротного і оборотного капіталу фермерських господарств, а також норми їхньої прибутковості. Крім того вивчена бюджетна підтримка фермерства, а також кредитні програми спрямовані на підтримку малих і середніх виробників.