РОЗВИТОК КОНЦЕПЦІЙ ПІДПРИЄМСТВА ТА ЙОГО ФУНКЦІЙ В Р ИНКОВІЙ ЕКОНОМІЦІ - Парфенюк, Євгенія; Магас, Наталія; Лелик, Василь (Сталий розвиток економіки, 2025)
Стаття присвячена дослідженню еволюційних трансформацій концепцій підприємства та визначенню ключових функцій необхідних для забезпечення його конкурентоспроможності в умовах цифровізації ринкової економіки. Методологія дослідження базується на поєднанні теоретичних, емпіричних та прогнозних методів, які дозволяють всебічно оцінити вплив еволюції концепцій підприємства на розвиток його функцій у ринковій економіці. У роботі проаналізовано розвиток уявлень про сутність підприємства, починаючи з античних часів, класичної та неокласичної теорій до сучасних підходів. Встановлено, що еволюція концепцій відображає перехід від спрощеної моделі максимізації прибутку до складної організаційно-інституційної структури, яка постійно адаптується та видозмінюється до нових умов зовнішнього середовища. Доведено, що ключова відмінність сучасних функцій полягає у зміщенні фокусу від статичної ефективності до динамічної конкурентоспроможності, що вимагає впровадження цифрових продуктів, безперервного навчання та соціальної відповідальності бізнесу. Зроблено висновок, що сучасне підприємство функціонує як динамічний суб’єкт і є двигуном безперервного прогресу та розвитку суспільства.