ЕКОНОМІЧНИЙ ПІДХІД ДО МОДЕЛЮВАННЯ ОПТИМАЛЬНОЇ СТРАТЕГІЇ ЖИТТЯ - Пенцак, Євген; Галасюк, Віктор; Мальцев, Едуард; Щербина, Ольга (Сталий розвиток економіки, 2025)
У даній статті розглядається економічна проблема ефективного управління вартістю людського капіталу та загального рівня задоволення від життя економічного агента шляхом оптимізації вибору його рівня зусиль та рівня освіти в залежності від його здібностей. Кожна людина (економічний агент) прагне так управляти своїм життям, щоб отримати від життя максимальне задоволення, що виражається як приведене значення задоволення економічного агента від його рівня споживання впродовж життя з врахуванням певного рівня дискомфорту (незадоволення) від прикладених ним зусиль. У роботі продемонстровано, як з допомогою чисельних методів оптимізації можна вирішувати складні задачі динамічного програмування, що відповідають широкому спектру економічних задач, пов’язаних з вирішенням проблем оптимальної економічної поведінки людей на тривалих горизонтах з врахуванням їх здібностей, досвіду та прикладених зусиль.