МОНЕТАРНА ПОЛІТИКА ЯК КАТАЛІЗАТОР ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВ В УМОВАХ НЕВИЗНАЧЕНОСТІ - Черничко, Тетяна; Стегней, Маріанна; Ліба, Наталія; Гладинець, Наталія (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті досліджено вплив монетарної політики на інноваційну активність підприємств в умовах невизначеності. Обґрунтовано, що жорстка грошово-кредитна політика, необхідна для макроекономічної стабільності, водночас стримує інноваційний розвиток через подорожчання капіталу та скорочення доступу до фінансових ресурсів. На основі даних НБУ та Держстату встановлено обернену залежність між динамікою ключової ставки та витратами на R&D: підвищення ставки у 2022 р. на 1600 б.п. супроводжувалося зниженням інноваційних витрат на 18%, тоді як зниження ставки у 2024 р. на 950 б.п. сприяло їх зростанню на 31,6%. Підкреслено необхідність гармонізації монетарної стабільності з проінноваційними стимулами, розроблення цільових механізмів рефінансування, гарантування інноваційних кредитів і розвитку венчурного фінансування у післявоєнний період.