РОЛЬ ТУРИСТИЧНОЇ ГАЛУЗІ У РЕАЛІЗАЦІЇ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИХ ЦІЛЕЙ СТАЛОГО РОЗВИТКУ - Герасименко, Тетяна (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті досліджено роль туризму як чинника соціально-економічного розвитку держави та його взаємозв’язок із досягненням Цілей сталого розвитку (ЦСР). Обґрунтовано, що туризм є каталізатором економічного зростання, створення робочих місць, розвитку підприємництва та інвестицій. Водночас його вплив на довкілля й культурну спадщину потребує системного підходу до оцінки ефективності у контексті сталого розвитку. Визначено зв’язок розвитку туризму з реалізацією ЦСР 8, 11, 12 та 13. Узагальнено вплив туристичних підприємств на економічні, соціальні та екологічні показники. Наведено приклади успішних практик «зеленого» й цифрового туризму. Результати можуть бути використані для вдосконалення державної політики та стратегій сталого розвитку територій.