КОНЦЕПТУАЛЬНІ ЗАСАДИ УПРАВЛІННЯ РОЗВИТКОМ ІННОВАЦІЙНОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ УКРАЇНИ В УМОВАХ ГЛОБАЛЬНОЇ КОНКУРЕНЦІЇ - Бочарова , Ю.Г. (Сталий розвиток економіки, 2018)
Мета. Обґрунтування доцільності та формування концепції управління розвитком інноваційної інфраструктури України в умовах глобальної конкуренції, розробка рекомендацій щодо вдосконалення існуючої інноваційної інфраструктури в Україні. Методика дослідження. Теоретичну і методологічну базу дослідження утворили наукові доробки провідних українських та закордонних авторів з проблем регулювання та розвитку інноваційної інфраструктури. У процесі вирішення поставлених завдань застосовувались: методи аналізу та синтезу (для дослідження сутності інноваційних процесів, діалектики та природи їхнього впливу на вітчизняну регуляторну політику); метод системного узагальнення (для аналізу світового досвіду формування національних регуляторних політик у сфері управління інноваційною діяльністю, обґрунтування концепції управління розвитком інноваційної інфраструктури України в умовах глобальної конкуренції); інституціональний метод (для дослідження значення інституціональних регуляторів у процесі розвитку інноваційної інфраструктури). Результати. Детерміновано проблеми розвитку інноваційної інфраструктури в Україні. Сформовано теоретико-методологічне підґрунтя розвитку інноваційної інфраструктури України в умовах глобальної конкуренції, що складається з міждисциплінарної методологічної бази теорій менеджменту, маркетингу, економічних теорій, теорій праксеології, соціології і права. Розроблено концепцію управління розвитком інноваційної інфраструктури України в умовах глобальної конкуренції. Окреслено змістовне наповнення її структурних блоків. Наукова новизна. Запропоновано концепцію управління розвитком інноваційної інфраструктури України в умовах глобальної конкуренції, яка враховує, з одного боку, характер глобальних факторів впливу, а з іншого - можливість результативного застосування державних інструментів управління. Практична значущість. На підставі аналізу поточних реалій інноваційної діяльності в Україні означено коло проблем розвитку інноваційної інфраструктури. Отримані результати можуть бути спрямовані на оптимізацію управління розвитком національної інноваційної інфраструктури. Змістовне наповнення структурних блоків концепції управління розвитком інноваційної інфраструктури України в умовах глобальної конкуренції дозволяє удосконалити внутрішні організаційні механізми по її управлінню.