ОБЛІКОВО-АНАЛІТИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ УПРАВЛІННЯ ПРОЕКТАМИ З МАЛОЇ РОЗПОДІЛЕНОЇ ГЕНЕРАЦІЇ - Левченко, Наталія; Левченко, Сергій (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті досліджено теоретичні, методичні та прикладні засади формування обліково-аналітичного забезпечення управління проєктами з малої розподіленої генерації електроенергії. Наголошено, що децентралізація енергогенерації, зумовлює потребу у створенні надійної системи обліково-аналітичного супроводу процесу управління проектами з малої генерації. Здійснено критичний аналіз чинних методик формування обліково-аналітичного забезпечення управління проектами. Виявлено існуючі прогалини в частині обліку витрат й доходів за проектами з будівництва сонячних електростанцій. Підкреслено, що вони не враховують галузевих особливостей діяльності об’єктів малої генерації, що призводить до спотворення показників собівартості та ускладнює оцінку економічної ефективності проєктів. Запропоновано шляхи уніфікації підходів до формування обліково-аналітичного забезпечення за проектами з малої розподіленої генерації.