ПАРАДИГМА ІНТЕГРОВАНОГО КОМПЛАЄНС-МОНІТОРИНГУ В СИСТЕМІ ОБЛІКОВО-АНАЛІТИЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНИХ ОПЕРАЦІЙ - Скорик, Олександр (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті обґрунтовано науково-методологічні засади формування парадигми інтегрованого комплаєнс-моніторингу в системі обліково-аналітичного забезпечення зовнішньоекономічних операцій. Визначено його сутність як інструменту системного управління відповідністю, що поєднує контрольну, аналітичну, превентивну та стратегічну функції обліку. Розкрито архітектоніку інтегрованого комплаєнс-моніторингу, побудовану на засадах багаторівневої взаємодії операційних, аналітичних і управлінських підсистем. Доведено, що ефективність системи забезпечується синхронізацією інформаційних потоків, цифровізацією процесів та використанням штучного інтелекту для ідентифікації ризиків і прогнозування відхилень. Систематизовано міжнародні та національні нормативні орієнтири, що визначають рамки комплаєнс-дисципліни у сфері ЗЕД. Зроблено висновок, що інтегрований комплаєнс-моніторинг є ключовою детермінантою прозорості, достовірності звітності та підвищення економічної безпеки підприємств.