МЕТОДОЛОГІЧНІ ПІДХОДИ ДО ДОСЛІДЖЕННЯ ЕКОЛОГІЧНО ТА СОЦІАЛЬНО ВІДПОВІДАЛЬНОЇ ФІНАНСОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ БАНКІВ - Соловій, Ігор; Панчишин, Ярослав (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті систематизовано методологічні підходи до дослідження сталого розвитку в банківській та суміжних галузях. Поєднано теоретичний аналіз нормативно-правових рамок (зокрема ESG-стандартів) із практичними інструментами збору та обробки даних: кількісними (статистичне моделювання, ESG-скоринг) і якісними (експертні інтерв’ю, фокус-групи). Зокрема звернено увагу на можливості застосування геоінформаційних систем (GIS) для просторового моніторингу екологічних показників і оптимізації процесів. Використання порівняльного аналізу та кейс-стаді дозволяє оцінити ефективність різних практик зелених фінансів у різних регіональних та регуляторних контекстах. Поєднання наведених методів створює цілісну дослідницьку рамку, здатну забезпечити глибоке розуміння як теоретичних аспектів, так і практичних рекомендацій для впровадження ESG-підходів у банківську діяльність.