МІСЦЕ МОТИВАЦІЙНОГО МЕНЕДЖМЕНТУ В СИСТЕМІ УПРАВЛІННЯ ІТ-ПІДПРИЄМСТВОМ - Пачева, Наталія; Подзігун, Світлана (Сталий розвиток економіки, 2025)
Дослідження присвячене вивченню місця та ролі мотиваційного менеджменту в системі управління ІТ-компаній. Метою дослідження є визначення впливу мотиваційного менеджменту на ефективність функціонування ІТ-підприємств і формування рекомендацій щодо вдосконалення мотиваційної політики. Здійснено аналіз сутності поняття «мотивація» та визначено її зв’язок з управлінськими функціями – плануванням, організацією та контролем. Доведено, що мотиваційний менеджмент виступає ключовим чинником підвищення продуктивності праці, інноваційної активності й лояльності персоналу. Визначено, що ефективна система мотиваційного менеджменту допомагає зростанню продуктивності праці, підвищенню інноваційної активності, формуванню соціального капіталу. Особливу увагу приділено ролі нематеріальних стимулів – професійному розвитку, можливостям самореалізації та створенню комфортного робочого середовища, які є визначальними для ІТ-сфери. Проведено аналіз сучасних тенденцій мотиваційної політики в ІТ-компаніях, окреслено проблеми й бар’єри в управлінні персоналом. Наукова новизна полягає у поглибленні теоретичного розуміння мотиваційного менеджменту як інтегрованого елементу системи управління ІТ-підприємством, що забезпечує узгодження цілей організації, підрозділів і окремо взятих працівників. Обґрунтовано, що мотиваційний менеджмент як комплексна система, яка інтегрує психологічні, соціальні та економічні аспекти управління людськими ресурсами в умовах цифрової економіки. Встановлено, що впровадження комплексного підходу до мотивації персоналу дозволяє підвищити конкурентоспроможність компанії на ринку ІТ-послуг. Практичне значення одержаних результатів полягає у можливості застосування запропонованих рекомендацій під час розроблення корпоративних стратегій розвитку персоналу та мотиваційних програм для ІТ-підприємств різних форм власності. Зроблено висновок, що ефективна система мотиваційного менеджменту є стратегічним інструментом розвитку людського потенціалу, сприяє реалізації творчого потенціалу працівників, зменшенню плинності кадрів і досягненню довгострокових цілей організації.