АНАЛІЗ ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНИХ МЕХАНІЗМІВ РОЗВИТКУ НА МОРСЬКОМУ ТРАНСПОРТІ В УМОВАХ БЕЗПЕКОВИХ ЗАГРОЗ - Дарушин, Олександр (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті розглядається автором, морський транспорт в Україні який перебуває в стані турбулентності бізнес-середовища, тому розвиток транспортного ринку та динаміка військового впливу морських перевезень схильні до значних коливань. У сучасних умовах, під час аналізу роботи міжнародних судноплавних компаній, поряд із прагненням максимізувати поточні фінансові показники, важливими є також питання, пов’язані з довгостроковим плануванням фрахтування флоту судноплавних компаній, з урахуванням економічних тенденцій у зміні стану ринку вантажів та динаміки військового впливу на економіку України. Тому виникає питання пошуку подальших векторів розвитку судноплавства в контексті морського бізнесу. У воєнний час передумовою стабільного функціонування транспортних ринків є локалізація процесів відтворення ринку. Внаслідок руйнування низки підприємств транспортного сектору та припинення логістичних шляхів постачання, одним із пріоритетних завдань є розробка та впровадження організаційно-економічних механізмів та заходів щодо формування стратегій перевезень судновласниками. Перш за все, необхідно визначити об’єкт управління, яким є організаційні процеси, що відбуваються в судноплавних компаніях, та суб’єкт управління, яким є морський транспорт. Вищезазначені групи сценаріїв розвитку бізнес-середовища, оцінки динаміки реалізації логістичних маршрутів судноплавства дозволяють порівняти показники логістичної діяльності судноплавних компаній під впливом війни та перспективи повоєнного періоду в Україні. Жорстка конкуренція за домінування на світовому ринку судноплавства з надання транспортних послуг спонукає флагманів морської галузі широко впроваджувати економічні стратегії у свою діяльність та інвестувати в розвиток високих технологій, що посилюють конкурентні переваги в ефективності, швидкості, безпеці та екологічності судноплавства. Комерційне управління судном здійснюється фрахтувальником, згідно з яким фрахтувальник використовує судно для перевезення вантажів між портами в послідовних рейсах. Отже, загальний вплив економічних змінних призводить до збільшення попиту на морські перевезення.