СТРАТЕГУВАННЯ ІННОВАЦІЙНИХ КЛАСТЕРНИХ ЕКОСИСТЕМ В УМОВАХ ГЛОБАЛЬНИХ ЗРУШЕНЬ ДЛЯ ПОВОЄННОГО ВІДНОВЛЕННЯ ТУРИЗМУ - Босовська, Мирослава (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті обґрунтовано, що кластерні екосистемі є дієвою концепцією та інноваційним інструментом повоєнного відновлення та проривного розвитку туристичної галузі, орієнтованої на синергію, сталість та конкурентоспроможність. У статті систематизовано та розвинуто теоретичні та методологічні підходи до архітектури формування кластерних екосистем, розкрито їх концепти. Критично проаналізовано та визначено параметри й ресурсний потенціал формування ключових моделей інноваційних кластерних екосистем. Запропоновано модель розробки інноваційної кластерної стратегії. Методологія дослідження базується на стратегічному аналізі та методах стратегування. Доведено, що створення інноваційних кластерних екосистем в умовах глобальних зрушень дозволить трансформувати виклики повоєнного часу в стратегічні можливості повоєнного відновлення туристичної галузі України.