АСИМЕТРІЇ ЗОВНІШНЬОЇ ТОРГІВЛІ УКРАЇНИ ТОВАРАМИ З США ТА КНР - Калюжна, Наталія; Караваєв, Тарас; Стржельська, Ірина (Сталий розвиток економіки, 2025)
В статті акцентовано увагу на необхідності аналізу асиметрій у зовнішній торгівлі України товарами з США та КНР як ключовими геополітичними акторами та перспективними торговельними партнерами. За результатами аналізу динаміки та структури зовнішньої торгівлі України товарами з США та КНР у 2020-2024 рр. підтверджено існування суттєвих асиметрій в торгівлі з обома країнами з точки зору як вартісних обсягів, так й технологічної складності експорту та імпорту. На підставі результатів прогнозування обсягів експорту товарів України до США на період до 2029 року засвідчено стійку тенденцію до скорочення експорту та посилення торговельних асиметрій. Обґрунтовано, подолання торговельних дисбалансів потребує переорієнтації на експорт продукції з більш високим рівнем технологічної складності при одночасному скороченні залежності від імпорту високотехнологічних товарів.