ДОСЛІДЖЕННЯ ФАКТОРІВ ВПЛИВУ НА ФІНАНСОВУ СТІЙКІСТЬ СК «УНІКА» В У МОВАХ МАКРОЕКОНОМІЧНОЇ НЕСТАБІЛЬНОСТІ - Чубка, Ольга; Патюк, Анна (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті досліджено ключові фактори, що формують фінансову стійкість СК «УНІКА» в умовах воєнних ризиків та макроекономічної нестабільності. Проаналізовано динаміку страхових премій, виплат, рівня збитковості, технічних резервів і власного капіталу за 2020 - 2024 рр., а також вплив регуляторних змін, обмежень інвестиційних інструментів і трансформації структури ризиків. Встановлено, що стійкість компанії визначається якістю страхового портфеля, ефективністю андеррайтингу та дієвістю ризик-менеджменту. Запропоновано стратегічні напрями її зміцнення, серед яких оптимізація структури капіталу, удосконалення методів оцінювання ризиків і розширення диверсифікації портфеля. Реалізація цих заходів підвищує адаптивність страховика до зовнішніх шоків і сприяє стабільному розвитку.