СИСТЕМНІ БАР’ЄРИ ІМПЛЕМЕНТАЦІЇ СУЧАСНОЇ СИСТЕМИ ВНУТРІШНЬОГО КОНТРОЛЮ СТРАХОВИХ ОРГАНІЗАЦІЙ - Нельга, Станіслав (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті досліджено ключові системні бар’єри, які ускладнюють імплементацію сучасної системи внутрішнього контролю в страхових організаціях України, попри наявність розвиненої методологічної бази та гармонізацію регуляторних вимог із міжнародними стандартами (COSO, Solvency II). Показано, що розрив між цільовою моделлю внутрішнього контролю і реальною практикою її впровадження має комплексний характер. Виокремлено три групи детермінант таких труднощів: фінансові, кадрові та культурно-управлінські бар’єри. Доведено, що подолання цих перешкод є критичною умовою переходу від формального комплаєнсу до дієвої системи управління ризиками. Запропоновано напрями підвищення ефективності імплементації, зокрема розвиток хмарних SaaS-рішень, посилення методичної підтримки НБУ щодо застосування принципу пропорційності та формування корпоративних програм розвитку компетенцій у сфері ризик-менеджменту.