ДОМІНАНТИ МИТНОГО КОНТРОЛЮ У СФЕРІ МІЖНАРОДНОГО ПОШТОВОГО ОБМІНУ В УКРАЇНІ - Фрадинський, О.А. (Сталий розвиток економіки, 2018)
Мета. Вивчення організації процесу митного контролю органами доходів і зборів в сфері міжнародних поштових та експрес-відправлень у всій його багатоаспектності. Методика дослідження. Теоретичною та методологічною основою є вітчизняна нормативно-правова база, наукові праці вітчизняних та зарубіжних вчених та фахівців-практиків, статистична інформація Державної фіскальної служби України. Результати дослідження було отримано в ході використання діалектичного методу пізнання явищ, що мають правову і економічну природу та стосуються підходів до митного контролю та оформлення міжнародного поштового обміну. Внаслідок застосування методу аналізу було окреслено принципові відмінності між способами переміщення товарів та предметів через митний кордон та оцінено фіскальну результативність цього процесу. Результати. Зауважено, що основу нормативно-правового забезпечення процесів здійснення міжнародного поштового обміну в Україні формують Митний кодекс України, закони та підзаконні нормативно- правові акти (постанови, інструкції). З’ясовано, що способами здійснення переміщення (пересилання) через митний кордон України товарів та предметів є використання міжнародних поштових відправлень та міжнародних експрес-відправлень. Аналіз митних аспектів їх практичного використання дав змогу виокремити ряд принципових відмінностей між ними. Вивчення фіскальної віддачі міжнародного поштового обігу в Україні дозволяє зробити висновок про вкрай невелике її значення та превалювання питань безпеки і протидії митним правопорушенням у діяльності органів доходів і зборів під час виконання митних формальностей у цій сфері. Наукова новизна. Розширено науково-методичний апарат щодо вивчення, аналізу та оцінки ефективності діяльності суб’єктів сфери міжнародного поштового обміну (Державної фіскальної служби, операторів поштового зв’язку, експрес-перевізників, відправників та отримувачів відправлень). Зроблено висновки про превалювання безпекової складової митного контролю у цій сфері діяльності. Практична значущість. Отримані результати дослідження можуть бути використані у практичній діяльності підрозділів Державної фіскальної служби України, які здійснюють митний контроль та митне оформлення міжнародних поштових відправлень та міжнародних експрес-відправлень.