МЕТОДИ ПОБУДОВИ ОБЛІКОВОЇ ПОЛІТИКИ В УМОВАХ ІНФЛЯЦІЇ: КОРИГУВАННЯ ЗВІТНОСТІ ТА ПРОГНОЗУВАННЯ - Міненкова, Наталя (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті обґрунтовано методологічні підходи до формування облікової політики, спрямованої на мінімізацію інфляційних ризиків у галузевому контексті економіки України в умовах економічної нестабільності, спричиненої воєнним станом, енергетичними кризами та збоями у світових ланцюгах поставок. Дослідження базується на вимогах МСБО 29 «Фінансова звітність в умовах гіперінфляційної економіки», принципах ризик-орієнтованого управління, тенденціях цифровізації та викликах сучасного інфляційного середовища. У дослідженні розглядаються методи переоцінки активів та зобов’язань згідно з МСБО 29, включаючи класифікацію монетарних та немонетарних статей, алгоритми їх перерахунку з використанням індексу споживчих цін, що публікується Національним банком України, та визнання прибутків або збитків від чистої монетарної позиції. Описано вплив МСБО 29 на оцінку хеджованих статей, що призводить до неефективності хеджування через відмінності з оцінкою похідних фінансових інструментів згідно з МСФЗ 9.