«ЗЕЛЕНИЙ» ПЕРЕХІД ЄВРОПЕЙСЬКИХ КРАЇН: ДОСВІД ДАНІЇ ТА ПОЛЬЩІ - Нестор, Ольга; Сороковий, Данило (Сталий розвиток економіки, 2025)
У контексті глобальних кліматичних змін особливої ваги набуває вивчення та імплементація успішних кейсів «зеленого» переходу. У статті досліджено особливості «зеленого» переходу європейських країн на прикладі досвіду Данії та Польщі починаючи з 1990 року. Визначено, що важливими чинниками розвитку вітрової енергетики в Данії були політичні та соціально-економічні умови, розвиток місцевих вітроенергетичних кооперативів, а також законодавча реформа. Вивчення польського досвіду дозволило підсумувати, що відновлювана енергетика набула значення у результаті трансформацій у державній сфері, включаючи прийняття політичних документів та правових рішень, що спрямовують проекологічний розвиток. Після вступу Польщі до ЄС, внаслідок прийняття положень, серед іншого, кліматичної політики, значення відновлюваних джерел енергії зросло. Підкреслено, що одним з основних стовпів відновлюваної енергетики в Польщі є вітроенергетика. Акцентовано, що двома новими напрямками та галузями промисловості, які будуть побудовані в Польщі, стануть атомні електростанції та морська вітроенергетика.