ВНУТРІШНІЙ КОНТРОЛЬ В СИСТЕМІ УПРАВЛІННЯ СТРАХОВОЮ ОРГАНІЗАЦІЄЮ: ПРОБЛЕМИ УЗГОДЖЕННЯ НА СТРАТЕГІЧНОМУ, ТАКТИЧНОМУ ТА ОПЕРАЦІЙНОМУ РІВНЯХ - Брюховецька, Ірина (Сталий розвиток економіки, 2025)
Стаття присвячена комплексному аналізу внутрішнього контролю в системі управління страховою організацією та виявленню проблем його узгодження на стратегічному, тактичному й операційному рівнях. Розкрито сутність внутрішнього контролю. Охарактеризовано ключові функції контролю на кожному рівні управління: формування стратегії та ризик-апетиту, управління продуктами й тарифами, оперативне супроводження договорів і врегулювання збитків. Визначено основні проблеми узгодження контролю між рівнями, зокрема різні горизонти планування, інформаційні розриви, конфлікти інтересів, фрагментованість ризик-менеджменту, недостатню координацію аудиту, комплаєнсу та операційних служб, відмінності у цифровій зрілості та вплив людського фактора. Обґрунтовано, що синхронізація процедур контролю є ключовою умовою підвищення ефективності управління страховою компанією.