ХОЛДИНІЗАЦІЯ В МОЛОЧНОМУ СКОТАРСТВІ ТА ЇЇ ВПЛИВ НА ПРОДОВОЛЬЧУ БЕЗПЕКУ УКРАЇНИ - Шуст, Олена; Свиноус, Іван; Присяжнюк, Наталя; Кузьменко, Оксана (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті досліджено процес холдинізації в молочному скотарстві України та його вплив на продовольчу безпеку держави в умовах структурних трансформацій аграрного сектору. Розкрито сутність і тенденції концентрації виробництва, формування вертикально інтегрованих аграрних структур і зростання ролі великих промислових ферм у забезпеченні стабільності постачання молочної сировини. Проаналізовано економічні та соціальні наслідки посилення позицій агрохолдингів, зокрема їхній вплив на зайнятість у сільській місцевості, розвиток фермерських господарств, інвестиційну активність і рівень продовольчої самодостатності країни. Визначено, що великі підприємства, маючи доступ до капіталу та сучасних технологій, виступають ключовими стабілізаторами ринку навіть у кризових і воєнних умовах. Запропоновано напрями державної політики, орієнтовані на поєднання переваг холдинізації з підтримкою малих і середніх виробників, розвитком кооперації, цифровізації та забезпеченням соціально-економічної стійкості сільських територій.