ІННОВАЦІЙНИЙ РОЗВИТОК ПІДПРИЄМСТВА ЯК СТРАТЕГІЧНА КАТЕГОРІЯ В КОНТЕКСТІ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СТАЛОГО РОЗВИТКУ - Лагута, Ярослав (Сталий розвиток економіки, 2025)
Стаття присвячена актуальним питанням інноваційного розвитку підприємств як стратегічної категорії в умовах сучасних викликів та в контексті забезпечення сталого розвитку. На основі проведеного аналізу наукових джерел уточнено сутність інноваційного потенціалу підприємства, визначена його роль у формуванні стратегії розвитку. Обґрунтовано, що інноваційний розвиток виступає інструментом реалізації принципів «зеленої» економіки, циркулярного виробництва та ресурсоефективності, що відповідає сучасним пріоритетам сталого розвитку. Проведено аналіз показників впровадження інновацій на промислових підприємствах України в 2010-2024 роках. Визначені основні тенденції та причини їх змін. Запропоновані та розглянуті ключові стратегії інноваційно-сталого розвитку за типами стратегічної поведінки підприємства. Визначені умови доцільності їх впровадження, наведена характеристика кожної із стратегій, основні переваги їх застосування, можливі ризики та зв’язок із цілями сталого розвитку.