ІСТОРИЧНІ АСПЕКТИ СТАНОВЛЕННЯ ПОШТОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ ТА ЇЇ ВЗАЄМОДІЇ З МИТНИЦЕЮ - Федоришина, Л.М. (Сталий розвиток економіки, 2018)
Мета  дослідити історичні аспекти розвитку поштової служби України та охарактеризувати її взаємодію з митницею в частині переміщення (пересилання) відправлень. Методика дослідження. Теоретичною основою дослідження є наукові праці вітчизняних та зарубіжних вчених за досліджуваною проблемою. У процесі роботи були використані загальнонаукові методи та прийоми: монографічний – для вивчення літературних джерел із теми дослідження; формальної логіки – для аналізу, узагальнення і систематизації матеріалу; табличний та графічний - для наочного відображення проаналізованих даних; абстрактно-логічний – при обґрунтуванні теоретичних положень і формулюванні висновків. Результати. Визначено особливості розвитку поштової служби різних країн за часів античності, феодалізму та капіталізму. Охарактеризовано три періоди розвитку української пошти. Проаналізовано взаємозв’язок поштової служби із митницею і з’ясовано, що їх становлення й розвиток відбувалися практично паралельно: розвиток міжнародної торгівлі сприяв формуванню основ митної політики (ще за часів античності); налагодження сполучення між основними містами країни – зміцненню поштового зв’язку, спочатку лише для доставки письмової кореспонденції (за часів середньовіччя), а пізніше і посилок (починаючи із XVIII ст.), та необхідності справляння мита за їх пересилання, а також вчасного виявлення заборонених до пересилання товарів як всередині країни, так і за її межі. Встановлено, що головне завдання співпраці і взаємодії поштової служби й митниці в контексті здійснення поштових відправлень полягає в поповненні бюджету за рахунок оплати переміщення відправлень до адресата, виявленні заборонених до пересилання товарів, встановленні відповідності сумарної фактурної вартості товару реальній його вартості і повноти сплати на цій основі мита та ін. Наукова новизна. Дістало подальшого розвитку узагальнення основних етапів розвитку поштової служби та митниці, що дає підстави для подальшого пошуку ефективних способів їх взаємодії на довгостроковій основі з метою виконання, насамперед, ключових функцій як поштової служби, так і митниці. Практична значущість. Окремі положення наукового дослідження можуть бути використані в навчальному процесі та при написанні наукових робіт