ІННОВАЦІЙНИЙ РОЗВИТОК В ПРОЦЕСІ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СТІЙКОСТІ СУДНОПЛАВНОЇ ГАЛУЗІ - Копилова, Ольга; Іванцов, Володимир (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті досліджено вплив інноваційного розвитку на забезпечення стійкості судноплавної галузі. Обґрунтовано необхідність виокремлення трьох категорій стійкості – фінансової, екологічної та соціальної. Проаналізовано найбільш пріоритетні напрямки діяльності, які визначені провідними судноплавними компаніями. Встановлено, що найбільш актуальними напрямками для забезпечення стійкості є робота у відповідь на зміну клімату та захист навколишнього середовища й екосистем. Визначено показники інноваційного розвитку провідних судноплавних компаній за 2020-2024 рр. та проаналізовано динаміку їх середніх значень. На прикладі окремої судноплавної компанії досліджено, як інновації сприяють фінансовій, екологічній та соціальній стійкості. Систематизовано ключові виклики впровадження інновацій та надано практичні рекомендації для підвищення ефективності інноваційного розвитку в процесі забезпечення стійкості судноплавства.