СУЧАСНІ ТРЕНДИ РОЗВИТКУ РЕКЛАМИ В УМОВАХ ГЛОБАЛЬНИХ ВИКЛИКІВ - Полякова, Юлія; Басій, Наталія; Яремко, Лариса (Сталий розвиток економіки, 2025)
Стаття присвячена виявленню сучасних трендів розвитку реклами в умовах нових викликів глобального походження. Встановлено, що реклама швидко набуває нових характеристик та стає все більш цифровою, а також трансформується у напрямі задоволення потреб бізнесу та індивідуальних споживачів. Сформовано перелік сучасних рис реклами, серед яких релевантніcть, соціальна відповідальність, змістовність, зручність, гнучкість, персоналізованість, вимірюваність та ін. На світовому ринку реклама набуває нових форм, зокрема таргетованої, нативної, інфлюенс та контент-маркетингу, концепції Human to Human. Проведено аналіз статистичних показників, що описують світові витрати на рекламу та витрати на рекламу по відношенню до ВВП в країнах світу. Встановлено, що лідерами за показниками співвідношення витрат на рекламу та ВВП є Велика Британія, США, Японія, Китай, Австралія, Швеція, Нова Зеландія і Канада. Виявлено, що не дивлячись на загально визнані тенденції розвитку сучасної реклами, у межах окремих країн продовжують зберігатися унікальні особливості. Обґрунтовано, що для забезпечення успіху на міжнародних рекламних ринках компанії мають враховувати як сучасні глобальні виклики, так і локальні характеристики.